Una teràpia amb cèl·lules mare procedents del greix és eficaç per tractar les fístules en la malaltia de Crohn. En un estudi, que publica avui la revista The Lancet, aquest tractament ha demostrat que en un 50% dels pacients s’aconsegueix la curació completa de les lesions, fins i tot en casos de fracàs previ de totes les alternatives terapèutiques disponibles. D’aquesta manera s’evita que hagin de passar per quiròfan. L’investigador principal de l’estudi, en què ha participat 49 hospitals d’Europa i Israel, és el Dr. Julià Panés, cap del Servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic i de l’equip Malaltia inflamatòria intestinal de l’IDIBAPS. El Dr. Damián García-Olmo, cap del Departament de Cirurgia de l’Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz-Grupo Quirónsalud, ha estat l’encarregat d’establir el protocol quirúrgic del treball. Es tracta del primer estudi de fase III en el món que prova una teràpia cel·lular per a les fístules de la malaltia de Crohn.

El Crohn és una malaltia que afecta dos de cada 1.000 persones. Una de les complicacions d’aquesta patologia que més afecta la qualitat de vida dels pacients és l’aparició de fístules en el recte i d’abscessos perianals. Es donen en algun moment del curs de la malaltia en un 40% dels pacients. Els tractaments farmacològics existents són eficaços per tractar aquesta complicació en un 50% dels casos. Per a l’altre 50%, fins ara, l’única opció era la cirurgia, que pot suposar per a alguns pacients la resecció definitiva del recte.

En l’article que publica la revista The Lancet s’ha provat un tractament amb cèl·lules mare mesenquimals, produït per l’empresa TiGenix, que s’obtenen a partir del teixit adipós (greix). El tractament consisteix en una única aplicació local en la que s’injecten les cèl·lules directament en el trajecte de les fístules. En l’estudi, multicèntric i de fase III, hi han participat 212 pacients, a la meitat dels quals es va administrar el nou tractament i, a l’altra meitat, placebo. Els resultats demostren que, amb una sola injecció, hi ha una millora significativa respecte al tancament de les fístules i un major percentatge de pacients curen aquesta complicació. “Un 60% dels pacients responen al tractament, i el 50% aconsegueixen la curació completa“, explica el Dr. Julià Panés, coordinador de l’estudi.

Es tracta del primer estudi de fase III que prova una teràpia cel·lular per a les fístules en Crohn amb resultats molt positius“, assenyala el del Dr. Panés. I afegeix que “l’estudi té dues implicacions importants: d’una banda, els pacients que fins ara no responien als tractaments amb medicació poden aconseguir la curació i evitar les cirurgies, de l’altra, es tracta d’una alternativa segura per al grup de pacients amb malaltia de Crohn en què les fístules són l’única o principal manifestació de la malaltia. en aquests pacients, el tractament amb una sola injecció local evitaria l’ús de medicaments que suprimeixen el sistema immunitari de manera general i inespecífica i augmenten el risc d’infecció“.

Per la seva banda, el Dr. Damián García Olmo, coordinador de la branca quirúrgica de l’estudi, assenyala que aquesta nova teràpia, pionera a escala mundial, “obre un nou escenari per a aquests pacients, que sotmetent-se a una única injecció de cèl·lules mare procedents de el greix veuran millorar notablement les fístules, una complicació per a la que fins ara l’únic recurs era la cirurgia“.

El Dr. García Olmo també destaca que el gran avantatge d’aquest procediment és que, “a diferència dels abordatges clàssics, no altera el mecanisme esfinterià, pel que no produeix incontinència fecal, fet que suposa al seu torn un gran millora en la qualitat de vida dels pacients“. “En definitiva, els resultats obren una porta a l’esperança per a un problema sense solució mèdica actual i la prevalença del qual està augmentant al nostre país“, afegeix.

En l’estudi hi ha participat un equip multidisciplinari internacional format per més de 80 gastroenteròlegs i cirurgians digestius de 49 hospitals, 14 d’ells espanyols, de set països europeus i Israel.

Referència de l’article:

Expanded allogeneic adipose-derived mesenchymal stem cells (Cx601) for complex perianal fistulas in Crohn’s disease: a phase 3 randomised, double-blind controlled trial

Prof Julián Panés, Damián García-Olmo, Prof Gert Van Assche, Prof Jean Frederic Colombel, Prof Walter Reinisch, Prof Daniel C Baumgart, Prof Axel Dignass, Maria Nachury, Prof Marc Ferrante, Prof Lili Kazemi-Shirazi, Prof Jean C Grimaud, Prof Fernando de la Portilla, Prof Eran Goldin, Marie Paule Richard, Anne Leselbaum, Prof Silvio Danese, for the ADMIRE CD Study Group Collaborators

Lancet. 2016 Jul 28. pii: S0140-6736(16)31203-X. doi: 10.1016/S0140-6736(16)31203-X.