L’Hospital Clínic i el Ministeri de Sanitat de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) han firmat un conveni que permetrà emprendre un projecte de cooperació per reforçar el sistema sanitari sahrauí mitjançant la teledermatologia i el suport farmacèutic. Segons el Dr. Antoni Castells, director mèdic del Clínic,  “aquesta signatura ens permet oficialitzar una relació molt bona i que ens ha de possibilitar endagar nous projectes“.

L’acord contempla que el Servei de Dermatologia del Clínic doni suport a una consulta dels campaments de refugiats sahrauís a través de la teledermatologia. Aquest tecnologia permet l’intercanvi d’informació mèdica mitjançant sistemes telemàtics, de manera que des del Clínic es podran oferir diagnòstics i propostes de tractaments per a malalties de la pell. A més també es preveu l’elaboració d’una guia Farmacoterpèutica centrada en dermatologia.

El conveni també té en consideració la necessitat d’oferir ajuda farmacèutica. El Laboratori de Producció de Medicaments Embarek Fakala rebrà el suport del  Servei de Farmàcia del Clínic, que elaborarà fórmules magistrals de medicaments que no estan disponibles a la Farmàcia Central dels campaments.

Ja fa més de 20 anys que l’Hospital Clínic presta ajuda humanitaria als campaments de refugiats sahrauís a través de l’ONG Medicus Mundi. L’acord actual és fruit de l’experiència prèvia aconseguida gràcies a un projecte liderat pel Dr. Carles Codina, cap del Servei de Farmàcia, que des dels anys 90 col·labora en la creació d’un laboratori de producció de medicaments. M. Elena del Cacho, Victoria Luanco, Montse Cofán i Nuria Fernández, del Servei de Farmàcia, també fa anys que hi han estat implicades. A més, la Dra. M. Pilar Iranzo i el Dr. Sebastián Podlipnik també han col·laborat en el projecte.

Un compromís estratègic

La solidaritat forma part d’un compromís del Clínic adquirit a través del Pla Estratègic 2016-2020. Tant aquest projecte com S.O.S. Refugiats volen ser una resposta a la voluntat del Clínic d’anar més enllà de la Barcelona Esquerra on està arrelat i prestar el seu potencial a qui més ho necessita.